Kıyametin İlk İşaretleri: Resesyon Türkiye'de de Başladı

Ünlü Ekonomist Remzi Özdemir; Türkiye'deki Ekonomik çöküşün sonunda ekonomik kıyamete gittiğini belirterek önemli açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar;

Bu aslında kıyametin ilk işaretleri diyebiliriz.

Peki kıyamet nedir?

Resesyon

Yani geçen hafta Amerika'yı, Avrupa'yı, Asya'yı allak bullak eden, kavuran resesyon tartışması maalesef Türkiye'de de başladı. Aslında Türkiye'de biz bunun ilk işaretlerini geçen hafta sanayi üretim rakamlarındaki düşüşle birlikte gördük. Farkındaysanız sanayi üretimde düşüşle birlikte işsizlik de artıyor. Önümüzdeki günlerde resesyonun daha ciddi bir boyuta ulaşmasını bekliyoruz.

İşte bu boyutla birlikte işsiz sayısının çok daha fazla olacağını düşünüyoruz. Belki de %20'lere kadar yılbaşına kadar çıkacak bir işsizlik karşımıza çıkacak. Bunun tek bir nedeni şu ana kadar uyguların faiz politikası nedeniyle ki bu faiz politikası doğru bir politikadır. ekonominin soğutulması gerekiyor. Ama tam anlamıyla daha soğutmaya başlanılmadı. Bir de Merkez Bankası'nın ciddi anlamda parası sıkıştırmaya girmesiyle birlikte bu resesyonun boyutu çok daha büyüyecek. Büyüdükçe de zincirleme, iflaslar Üretim düşüşü ve hemen arkasından işsizlik gelecek.

Yani biz bunu çok önemli bir işaret olarak yorumluyoruz. Resesyonun işareti olarak, sanayi üretimindeki düşüş kadar değerli bir veridir bu.

Ekonomideki Daralma ve Deflasyon Beklentisi

Aslında deflasyonu da savunabiliriz burada. Çünkü özellikle otomobil sektöründe, beyaz eşya sektöründe ciddi bir daralma bekliyoruz. Bu daralmayla birlikte fiyatların da gerilemesi gerekiyor. Yani satılamayan, bugün mesela konut sektöründe ciddi anlamda bir deflasyon yaşanıyor.

Hem fiyatlar düşüyor, gerçi real olarak düşüyor. Konut sektöründe daha henüz nominal bir düşüş görmedik konut sektöründe de. Ama ciddi anlamda piyasada bir durgunluk var. Yaklaşık TÜİK verilerine göre son 10 aydır konut verileri sürekli olarak düşüş gösteriyor. Ve düşüşle birlikte yine Merkez Bankası'nın verilerine baktığımız zaman konut fiyatları son 14 yılın real düşüşüne Reel düşünü gösteriyor. İşte böyle bir ekonomi.

Türkiye'nin Ekonomik Durumu ve Merkez Bankası'nın Rolü

Tıpkı nasıl ekonomisini bu ülkeye zoraki olarak enjekte etmek nasıl anormal ise bugün değişik değişik işte ekonomik durgunluğu, enflasyonu hepsini bir arada yaşıyoruz.

Gerçekten garip bir ülkeyiz. Ancak Merkez Bankası'nın buradaki duruşu çok önemli. Biliyoruz ki Merkez Bankası Başkan, Başkan Yardımcıları ile birlikte ciddi bir duruş sergiliyor. Eğer bu duruşu bozulmamalar halinde... En çok bana göre bugün Türkiye'ye yabancı sermayenin gelmemesi, bakın MMS Şimşek'in herhalde 60 bin kilometrelik bir gezisi oldu para bulmak için. O kadar büyük konuşmalar oldu, o kadar büyük toplantılar yapıldı. Halen daha bir ülkenin tahviline %50 faizle dahi gelmiyor. Bana göre burada Merkez Bankası ile ilgili bir korku var. 12'den sonra Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Cevdet Akçay'ın ya da başkanın ya da bir başka başkanın görevden alındığını görebilecek miyiz?

Biz bu tereddütü yaşarsak, ki yaşıyoruz çok ciddi boyutta, peki Amerika'daki Londra'daki, Endonezya'daki, Malezya'daki ya da Katar'daki fon yöneticileri neden yaşamasın?